Radyo Amatörü Nedir, Neler Yapar, Ne İşe Yarar?

İlk önce şunu belirtmek isterim ki; “Amatör Telsizcilik” bir hobi faaliyetidir. Hiçbir şekilde menfaat gözetmeksizin yapılan bu hobi için, ilk önce bir telsiz ehliyeti almak gerekmektedir. Eskiden Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yılda 2 kez düzenlenen bu sınav, pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav merkezlerinde online olarak sürekli yapılmaya başlandı. Sınava nasıl girilir, hangi süreçlerden geçilir gibi konulara daha sonraki yazılarımda değineceğim.

Amatör Telsizcilik 1983 yılında çıkan 2813 sayılı kanunla birlikte ülkemizde de yasal statüye kavuştu. Amatör telsizcilik 1999 depremi ile birilkte çöken haberleşme ağına alternatif olması ve deprem bölgesi ile devlet yöneticileri arasında kurduğu haberleşme köprüsü sayesinde oldukça bilinir oldu. Peki ama radyo amatörleri sadece afet haberleşmecisi midir? Tabi ki hayır! Hatta… Afet haberleşmesinde devlet kurumlarına yardım etmek, bu hobinin oldukça küçük bir kısmını kapsar.

Peki ne yapar bu hobiciler? Her ülkede ufak tefek farklar olmakla birlikte, belli bir bant planına bağlı kalarak kendilerine ayrılmış frekans aralığında telsiz haberleşmesi yaparlar. Bunun en bilineni VHF ve UHF bantlarında FM modülasyonunda yapılan sesli görüşmelerdir. “Haydaaa! UHF ne VHF ne? Sesli görüşme varsa, sessizi de mi var, varsa nasıl oluyor?” dediğinizi duyar gibi oldum. Bunlara da ileri ki yazılarımda değineceğim.

Diğer haberleşme türlerinden bahsetmem gerekirse, son zamanlarda oldukça popüler olan Ay yansıtmasıyla haberleşme, meteordan yansıtarak haberleşme ve hatta sinyali, üzerimizden geçen uçaklara çarptırarak uzak mesafe görüşmeleri yapmaya çalışan

amatör telsizciler bile var.

Uydu haberleşmeleri var,örneğin… Yakın zamanda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay Takımı adıyla bir grup üniversite öğrencisinin uzaya gönderdiği “Küpsat” uydusu ile tüm haberleşmeler amatör bantlardan yapılmaktadır. Daha ilginç bir şeyler mi istersiniz? Geçenlerde Türkiye’de de denenen, kapı sensörüyle (Evet evet bildiğimiz otomatik kapı sensörü ile.) uzak mesafe haberleşmesi.

Bir de “Contest” denilen uluslararası yarışmalar var. Bir çok amatör arkadaşımız bu haberleşme yarışmalarına katılıp, ülkemizi uluslararası radyo amatörleri camiasında başarı ile temsil etmektedirler.

Daha saymakla bitmeyecek bir çok şey var… Kısacası, Radyo Amatörleri sadece haberleşme yapmakla kalmayıp; aynı zamanda elektronik ve haberleşme tekniği konularında çalışma ve araştırmalar da yaparlar. Örneğin, ilk Atlantik ötesi kısa dalga görüşmesini yapan radyo amatörleri, haberleşmede büyük bir çığır açan tek yan band (SSB – Single Side Band) tekniğini de bulmuşlardır.

Umarım Radyo Amatörlüğü konusunda, aklınızdaki soruları az çok cevaplaya bilmişimdir. Daha sonraki yazılarda görüşmek üzere.

TA2APL M.Caner ALBAYRAK 73 🙂

image_pdfPDFimage_printYAZDIR

Yorum yaz

Yazacağınız yorumlar Dard81 Editör ekibi tafından, kontrol edildikten sonra onaylanmaktadır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Zaten bir hesabım var

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ